DE FLUIT EN ACCORDEON-SECTIE

© Foto: Eva Kok
© Foto: Eva Kok

Op de foto: Jörg Gigler en Femke Roest

 

In dit sectieportretje stellen wij jullie aan onze ‘fluit en trek-sectie’ voor. We zijn gezellig met zijn tweeën en met een heel verantwoorde man-vrouw-verdeling!


Waar komen jullie vandaan en hoe lang spelen jullie al bij muziekvereniging Dr. Engelhard?

De fluit (Femke) komt uit Soest, de trekzak (Jörg) komt uit den Dolder. We zijn beiden nog niet zo lang lid, ongeveer anderhalf jaar. Femke dacht inmiddels al 2 jaar! Femke kwam via een vriend aanwaaien, Jörg ging gewoon met zijn zoon Derk mee die achter het drumstel zit.


Zijn jullie begonnen met muziek maken op jullie instrumenten? Zouden jullie ooit nog een ander instrument willen leren bespelen of zijn jullie helemaal verknocht aan je eigen instrument?

Femke is als klein meisje ( 5 à 6 jaar) begonnen met dwarsfluitles en altijd blijven spelen. Tussendoor heeft ze wel piano en gitaar een beetje aangeleerd voor de lol. Na haar schooltijd is ze eventjes gestopt, maar door Jari (Euphonium) toch weer begonnen in deze leuke vereniging. Femke zou ooit wel eens echt goed piano willen leren spelen.

Jörg is ooit begonnen op de piano en orgel, en daarna kortstondig de accordeon. Daarna heeft hij ruim 35 jaar niet meer gedaan aan muziek dan luisteren naar de radio. Totdat hij enthousiast werd om weer te gaan spelen door de mooie muziek die Muziekvereniging Engelhard maakt. Het begon weer te kriebelen en na een paar maanden thuis oefenen is Jörg bij het orkest gekomen. Hij zou best eens een blaasinstrument willen proberen, zoals trompet, euphonium of trombone, maar de accordeon is nog zo uitdagend dat het er waarschijnlijk niet van komt.


Wat maakt spelen bij MV Engelhard nou zo leuk?

Het allerleukste is samen muziek maken. De knop gaat helemaal om. Je vergeet je drukke baan of andere zaken die je aan je hoofd hebt omdat je heel erg moet concentreren op wat je speelt, hoe je het speelt, hoe je de maat telt, wanneer je moet invallen, etc. Muziek maken is eigenlijk een heel proces: de eerste keer dat je een stuk speelt, begrijp je er nog weinig van. Hoe vaker je speelt, hoe mooier het wordt. En dan ontdek je ook de structuur, de opbouw, van een muziekstuk. Dan begint het echt te leven en snap je welke plek jij met je instrument in het stuk hebt en wat jouw toevoeging is. Dat proces maakt het leuk, maar net zo belangrijk is de lol die we met zijn allen hebben. Er wordt altijd veel gelachen tussendoor, en achteraf, na de repetitie, nog meer. En dan vloeit ook menig glas door de uitgedroogde kelen..

 

Wat voor muziek spelen jullie graag?

Femke houdt van allerlei muziek! Om te luisteren luistert ze graag naar filmcomposities en het zou ook geweldig zijn om dat een keer groot te kunnen spelen! Maar iets van the Police of een andere band in dat genre lijkt me ook erg leuk om te doen!

Jörg houdt heel erg van de mix met soms wat oude muziek zoals Purcell en dan weer nieuwe moderne muziek, zoals Linkin Park. Ook de klassiekers uit de jaren 70, 80 en 90 vindt hij erg leuk om te spelen, zoals Pink Floyd, Supertramp, The Police en Bob Dylan. Eigenlijk is alles gaaf om te spelen!

 

 

Volgende maand komt er weer een nieuw sectieportretje online!