DE TROMBONE-SECTIE

© Foto: Eva Kok
© Foto: Eva Kok

Op de foto v.l.n.r.: Willem Paerel en Cas Kruitwagen

 

In dit sectieportretje stellen we jullie voor aan onze Trombone-sectie!

Waar komen jullie vandaan en hoelang spelen jullie al bij Dr. Engelhard?

Willem is in 1957 begonnen bij de marine-kapel Willemsoord in Den Helder en speelt al sinds 1962(!!) bij ons orkest. Hij is daarmee ons oudste en langst spelende lid. Cas is vergeleken daarbij een “broekie”: hij begon pas in 1969 bij Harmonieorkest Oisterwijk, en speelt sinds 1986 hier.

 

Hebben jullie in het verleden een ander instrument bespeelt en/of zouden jullie dat ooit willen?

Willem is begonnen op ventieltrombone maar is later overgestapt op schuiftrombone. Hij heeft ook een tijdje Es-bas gespeeld toen er geen basblazers waren. Cas is begonnen op trompet, maar omdat de karnavalsband waar hij nog steeds bij zit op een gegeven moment 5 trompetters had en geen trombonisten is hij overgestapt op “schuif” en heeft daar geen moment spijt van gehad! Hij zou best hobo of sopraansax willen kunnen spelen, maar zonder daar al te veel tijd in te hoeven steken 😉

 

Wat maakt jullie sectie nou zo’n leuke/gezellige/muzikale/diverse/ interessante/leerzame sectie?

Het leuke van spelen in de trombonesectie is de diversiteit in het type partijen dat je speelt. Zo spelen ze soms tegenmelodie, ondersteunen ze de ritmesectie, blazen ze een baspartij mee of hebben ze zelf de melodie. Het trombonegeluid kan mooi mengen met dat van de scherpe trompetklank, maar ook met de rondere tonen van de euphonium.

 

Wat voor muziek vinden jullie het leukst om te spelen?

Willem houdt ervan om boerenkapel- en Tirolerblaasmuziek te spelen, terwijl Cas vooral van popmuziek houdt, mits het arrangement een beetje leuk is. Gelukkig hebben we daarover niet te klagen sinds onze dirigent zelf de arrangementen schrijft, waarbij hij rekening houdt met onze wat ongewone bezetting, maar ook met ieders bekwaamheden.

 

Wat zouden jullie ooit nog een keer willen spelen? Hebben jullie verzoeknummers?

Willem zou graag nog eens de Florentinermars van W. Hautvast spelen. Het bijzondere van deze mars is dat het arrangement niet te koop is en dat onze vereniging dit indertijd exclusief heeft gekregen van de Koninklijke Luchtmachtkapel. Maar ook het nummer Twins zou hij nog wel eens willen doen. Cas zou graag het nummer Calmless Breaker nog eens op de lessenaar hebben. Ook dit is een exclusief nummer, gearrangeerd door onze dirigent, en voor het eerst ingestudeerd tijdens één van onze jaarlijkse en o zo gezellige muziekweekenden.