DE SAXOFOON-SECTIE

© Foto: Eva Kok

Op de foto v.l.n.r.: Ton Leijgraaf, Margriet Breunesse, Marion Driebergen en Jorian van der Tang


De saxofoon sectie is een van de grotere groepen van ons orkest en bestaat uit 2 mannen en 2 vrouwen. We hebben Ton en Margriet op de tenor-saxofoon en Jorian en Marion op de alt-saxofoon.

 

Waar komen jullie vandaan en hoe lang spelen jullie al bij muziekvereniging Dr. Engelhard?

De meeste saxofoonspelers wonen niet in Den Dolder, maar gelukkig wel vlakbij! Ton woont in Bilthoven en daarvoor woonde hij in Arnhem. Margriet woont in Amersfoort en is geboren aan de Paduaweg in Den Dolder. Jorian woont in Bosch en Duin en daarvoor woonde hij in Zeist. En Marion woont in Den Dolder en is geboren in Zeist.

 

Hebben jullie in het verleden een ander instrument bespeeld en/of zouden jullie dat ooit willen?

Jorian zit nu 6 jaar op muziekles en speelt sinds ongeveer 3,5 jaar alt-saxofoon bij het orkest. Hij speelt al sinds zijn zesde jaar piano en is ook nog bezig met andere instrumenten zoals (bas)gitaar.

Ton heeft meestal klarinet gespeeld, maar in het verleden ook op de saxofoon. Sinds een paar maanden heeft hij de saxofoon weer opgepakt en speelt nu tenor-saxofoon bij Dr. Engelhard.

Margriet heeft als kind accordeon les gehad en is op haar 28ste de tenor-saxofoon gaan spelen. Sinds 2011 is ze weer begonnen bij Dr. Engelhard. Tegenwoordig speelt ze ook mee met het saxofoonkwartet. Dit was nog wel een hele stap en ze speelt sinds kort naast de tenor-saxofoon, alt-saxofoon in het kwartet.

Marion heeft als kind blokfluit gespeeld en heeft nu sinds het voorjaar alt-saxofoon les. Zij speelt sinds de zomervakantie in het orkest. Kortom een hele diverse (saxofoon)sectie!

 

Wat maakt jullie sectie nou zo’n leuke sectie?

De saxofoon is een heel divers instrument. Ton vindt het leuke van de sectie dat er een variatie is in hoge en lage stemming door de verschillende soorten saxofoons. Margriet vindt het juist leuk dat je door de diverse types saxofoon zo geheel anders naar voren komt in het orkest. Doordat er in het afgelopen jaar twee nieuwe saxofoonspelers (jeej!) zijn bijgekomen moeten we elkaar nog wel een beetje leren kennen, maar dat komt met de tijd vanzelf!

 

Wat voor muziek vinden jullie het leukst om te spelen?

Jorian speelt het liefst muziek waarbij hij de solo heeft. Hij houdt ook veel van klassieke muziek. Ton speelt met de saxofoon het liefst moderne muziek. De arrangementen van onze dirigent vindt hij erg geslaagd. Margriet vindt filmmuziek of sommige klassieke muziek mooi. Ook houdt ze van jazz muziek, vanwege de swing die er in zit. Zij houdt niet zo van rauwe en schreeuwerige muziek.

 

Wat zouden jullie ooit nog een keer willen spelen? Hebben jullie verzoeknummers?

Jorian lijkt het leuk om met het orkest een jazz-traditional te spelen. Ton wil het liefst wat niet al te (technisch) lastige jazz of bigband “achtige” muziek spelen. Als het maar swingt!

Marion zou graag een keertje iets van Prince spelen. En Margriet heeft meerdere verzoeknummers, zoals: Jurassic Parc, Dansen op de Vulkaan, Piazzola, Ennio Morroconi. Het lijkt haar leuk om muziek te spelen waar ook solopartijen in voorkomen.

Volgende maand komt er weer een sectieportretje online!