DE HOORN-SECTIE

© Foto: Eva Kok

Op de foto v.l.n.r.: Jorine Baay en Cora Emam

In dit sectieportretje stellen we jullie voor aan onze tweekoppige hoornsectie. 

 

Waar komen jullie vandaan en hoelang spelen jullie al bij Dr. Engelhard?

Bij de Hezer Enghweg straatbarbeque van 2017 realiseerde Jorine zich dat ze intussen voor de helft van haar leven in Den Dolder woont en zich nu Doldenaar noemt. Begonnen als betrokken ouder werd ze verleid om zelf een instrument te gaan bespelen en de toenmalige dirigent Floris zei dat het orkest behoefte had aan een derde hoornist. In 2005 gestart met lessen, entree bij de Bengels en de stap naar A-orkest volgde snel.

Cora woont haar hele leven in Den Dolder en is al muzikant bij de muziekvereniging sinds 1975. Ze is geworven door de overbekende en altijd enthousiaste “meneer “ Maarsen, toen voorzitter van het Dr Engelhard Corps (nu: Muziekvereniging Dr. Engelhard) en de vader van Bas speler Maaico.

 

Hebben jullie in het verleden een ander instrument bespeelt en/of zouden jullie dat ooit willen?

Cora begon op een althoorn omdat dat een instrument is waar je met je linker hand de ventielen in moet drukken. Destijds was ze het vijfde lid van de hoornsectie en als klein meisje zat ze de helft te play backen. In haar puberteit stapte ze over naar een Es-hoorn en ten slotte naar de F-hoorn. Deze stap was lastig omdat ze toen andere grepen moest aanleren. Een ander instrument is geen optie voor Cora want met een hoorn meng je zowel met scherp en zacht koper. Omdat het een moeilijk instrument is blijft het immer een uitdaging. 

De verplichte blokfluitles toen Jorine zeven was, werd niet zo’n succes, een vriendin die duidelijk super getalenteerd was ontnam al snel de motivatie. In deze lessen ook nooit muziek leren “lezen” of de noten namen leren geven. Experimenteren op een ander blaas instrument spreekt haar wel aan, maar het weer aan moeten leren van andere grepen bij noten weerhoudt Jorine ervan. Daarbij kan ze haar maatje uiteraard niet missen. Ook experimenteren op slagwerk blijft een leuke afwisseling en haar eigen stem als instrument gebruiken is altijd goed.

 

Wat maakt jullie sectie nou zo’n leuke/gezellige/muzikale/diverse/ interessante/leerzame sectie?

Wat bovenal vooropstaat is dat we elkaar in onze eigen muzikale waarde en kracht laten. We vullen elkaar goed aan als muzikant EN als mens. We zijn beide verenigingsmensen pur sang en gedijen bij een goede sfeer waar hard gewerkt wordt maar ook tijd is voor een lolletje.  Ook houden wij van meedeinen, al dan niet synchroon.  En als hart van het orkest pikken we van alles wat mee. Tot slot : Onze sectie is vrijwel altijd compleet!

 

Wat voor muziek vinden jullie het leukst om te spelen?

Muziek waar Jorine door geraakt wordt en dat kan eigenlijk alles zijn. Op zo’n moment even je “toeter houden” en genieten van wat je hoort en je realiseren dat je daar één van bent, het samen neerzet = kippenvel moment.

Ook Cora houdt van veel soorten muziek als het maar logisch, ritmisch en melodieus is. Dit gaat van film- en popmuziek tot aan lichte klassieke muziek. Het allermooiste vindt Cora het als alles op zijn plek valt en zij gaat “zweven”

 

Wat zouden jullie ooit nog een keer willen spelen? Hebben jullie verzoeknummers?

Peter en de Wolf van Tjaikofsky of de Vier jaargetijden van Vivaldi  zou Jorine graag als orkest eens in zijn geheel uitvoeren.

Cora speelt graag filmmuziek van John Williams, bijvoorbeeld James Bond, Star Wars en Dances with Wolves. Omdat je als hoorn speler dan mooie melodieen hebt en op zijn tijd lekker kunt scheuren. U2 mag ook op de lessenaar. En als variatie een stuk van Bach of Mozart.