DE EUPHONIUM-SECTIE

© Foto: Evert Kok
© Foto: Evert Kok

Op de foto v.l.n.r.: Jari Spies, Carry van Sandwijk en Adrie Loozekoot.

 

In dit sectieportretje stellen wij jullie aan onze euphonium-sectie voor. Deze drie muzikanten zitten ook in een gezellige sectie in het orkest!

 

Waar komen jullie vandaan en hoelang spelen jullie al bij Dr. Engelhard?

Adrie (62 jaar) komt uit Utrecht en is vader van een dochter en zoon. Hij woont nu in Lopikerkapel en speelt nu een half jaartje bij Dr. Engelhard. Hiervoor heeft Adrie bij twee muziekverenigingen in Nieuwegein gespeeld. Helaas zijn die verenigingen door een leden-gebrek ter ziele gegaan. Adrie is op 40-jarige leeftijd begonnen met muziek maken bij Cornelis Galesloot een harmonie.

Jari, het jongste lid van de sectie, is geboren en getogen in Den Dolder. Hij speelt nu ongeveer 14 jaar bij Dr. Engelhard!

Carry is geboren in Gorinchem en is toen ze vijf was verhuisd naar Den Dolder. Vanaf haar 8e is ze begonnen met muzieklessen. Toen Carry 18 was is ze gestopt bij de muziekvereniging omdat ze druk was met andere dingen. Maar is gelukkig op haar 25ste weer teruggekomen. Carry woont sindsdien in Zeist. Vanaf toen is ze tot op heden lid geweest ook al is er ook weer een kleine periode dat ze, zoals ze zelf zegt, stil lid was in verband met privé omstandigheden. "Maar Dr. Engelhard is voor mij mijn muziekvereniging. Als ik hier geen muziek kan maken dan bij geen één vereniging."

 

Hebben jullie in het verleden een ander instrument bespeelt en/of zouden jullie dat ooit willen?

Adrie heeft geen ander instrument bespeelt: "Ik heb het al moeilijk genoeg met de euphonium."

Jari is begonnen op een cornet en is na twee jaar overgestapt op de bariton en daarna nog een stukje lager op de euphonium. Sinds een aantal jaar heeft hij ook pianoles. Er zullen altijd wel instrument zijn die Jari zou willen spelen maar voorlopig houdt hij het bij de euphonium en de piano. Van beiden valt immers nog veel te leren!

Carry is als kind al zo zoekende geweest naar welk instrument ze wilde spelen. Drummen, bugel, sax, hoorn…. Het was het allemaal net niet. Tot ze toch bij het instrument kwam wat haar vader ook speelde en wat Carry dus absoluut niet wilde. Want als kind vond ze het suf om hetzelfde instrument te spelen als mijn vader. Toch is het dit geworden. Daarna ben is Carry nooit meer veranderd van instrument. Er zijn er bij ons best een aantal mensen die meerdere instrumenten bespelen en Carry heeft daar wel eens over nagedacht of ze dat ook zou willen maar… Maar ze weet niet zo goed wat ze dan zou willen. Misschien ooit eens iets geks…. zoals een contrabas.

 

Wat maakt jullie sectie nou zo’n leuke/gezellige/muzikale/diverse/ interessante/leerzame sectie?

Adrie denkt dat het komt omdat ze aan elkaar gewaagd zijn en dezelfde soort humor hebben.

Jari vind het leuk dat de sectie hele uiteenlopende muziekpartijen heeft. Het ene moment zijn we ondersteuning voor de melodie (of zijn we zelf de melodie), en een minuut later zijn we ineens de baspartij aan het spelen. Wat ook af en toe gebeurd is dat we iets te enthousiast zijn en gaan loeien als koeien in de wei, daar is onze dirigent niet echt van gecharmeerd ;-).

Carry vindt vooral de saamhorigheid van de sectie, de lol, leuke afwisselende partijen, de humor en een euphonium heeft gewoon een mooie warme klank (als we niet teveel gaan loeien inderdaad haha!).

 

Wat voor muziek vinden jullie het leukst om te spelen?

Adrie vindt eigenlijk alles wel leuk om te spelen, maar zou het wel leuk vinden om een keer egerlãnder te spelen. Hij vraagt zich alleen wel af of we het de jeugd aan kunnen doen.

Jari heeft drie soorten favoriete muziek: klassiek, jazz en (punk)rock.

Carry vindt dit een lastige vraag. "Ik vind zoveel mooi en je kan uit elk stuk wel uitdaging halen." Carry is ook van mening dat ze niet alles leuk hoeft te vinden wat we spelen, omdat ze meestal het samen muziek al zo leuk vindt dat het niet uitmaakt als een nummer haar iets minder ligt.

 

Wat zouden jullie ooit nog een keer willen spelen? Hebben jullie verzoeknummers?

Adrie zou het tof vinden om een soort gelijk concert te doen zoals we met Micheline van Hautum hebben gedaan (Brel & Brass).

Jari: "Ik zou graag eens Everybody wants to rule the world van Tears for Fears willen spelen. Mij lijkt Majestic van Wax Fang ook erg leuk."

Carry: "Ik weet het echt niet. Coldplay heeft al eens op de lessenaar gestaan, nu staat Metallica op de lessenaar en dat waren 2 favorieten van mij. Er is nog zoveel muziek die ik niet ken en daar leer ik juist weer zoveel van dus voor nu laat ik het aan anderen over."