DE BAS-SECTIE

© Foto: Eva Kok
© Foto: Eva Kok

Op de foto v.l.n.r.: Maaico Maarsen, Kai Eigner en Evert Kok.

 

In dit sectieportretje stellen wij jullie aan onze gezellige driekoppige bas-sectie voor.

 

Waar komen jullie vandaan en hoe lang spelen jullie al bij muziekvereniging Dr. Engelhard?

Maaico speelt het langst in ons orkest (sinds 1972!) en is ook een geboren Doldenaar. Nu woont hij in Bilthoven. Kai is het jongste sectielid (geboren in Utrecht in 1977) en speelt sinds 2017 met veel plezier mee: ‘Ik woon sinds 2009 in Den Dolder en ben sindsdien eigenlijk ook een enthousiast luisteraar van deze muziekvereniging’. Evert speelt sinds 2002 in het orkest, woont sinds 1990 in Den Dolder en is geboren in Leiderdorp.

 

Zijn jullie begonnen met muziek maken op een basinstrument? Zouden jullie ooit nog een ander instrument willen leren bespelen of zijn jullie helemaal verknocht aan je instrument?

Maaico is ooit begonnen op de bugel, al snel overgestapt op de tuba en inmiddels is hij vergroeid met zijn Es Bas. Hij zou nog wel eens iets met slagwerk willen doen. Kai is doorgegroeid van de klarinet naar de bas klarinet. Daarnaast speelt hij ook een beetje piano. Evert speelde in eerste instantie op de alt sax en is later overgestapt op de bariton sax. Die lag maar te verstoffen in de opslag…. Een keuze waar hij nog steeds heel blij mee is. Een ander instrument? Misschien gitaar of trombone. Overigens is het wel eens onduidelijk of de bariton sax nou bij de bassen hoort of toch bij de saxen….

 

Waarom is de bas-sectie nou zo leuk?

Binnen ons orkest zijn wij een bijzondere sectie. Wij verzorgen de grondtroon van onze muziek en dat doen we met drie bijzondere instrumenten: Maaico bespeelt de Es bas, Kai de basklarinet en Evert de bariton sax. Samen hebben we een mooie diepe afgeronde klank. Of zoals Kai zegt: het leuke van mijn basklarinet is dat je er lekker laag mee kan spelen. En daar gaat het om in onze sectie! Toen Kai het orkest in stapte met zijn basklarinet was er aanvankelijk wel sprake van enige jaloezie. Want hij kan met dat instrument wel heel erg laag….. Die jaloezie was snel over toen ze hoorden hoe mooi de klank van de drie instrumenten mengde.
Volgens de bassen zijn zij de sectie waaraan je als publiek niet alleen kan horen maar ook kan zien of er een lekkere groove in een muziekstuk zit.

 

Wat voor muziek spelen jullie graag?

Maaico: ‘Ik vind heel veel muziek leuk om te spelen en heb de muziek het liefst een beetje funky. Een goed voorbeeld is Feeling Good van Michael Bublé. Lekker vet en iedereen vol erop. Tango’s zijn ook heel mooi…. Op de muziekstandaard  zou voor mij nog wel eens iets van Mothers Finest mogen verschijnen. Piece of the Rock bijvoorbeeld. Of Sunny, een nummer van Bobby Hebb maar beter bekend in de uitvoering van Marvin Gaye of Boney M’.

Kai’s muzieksmaak? Van klassiek tot pop, dus heel divers. Muzikale wensen zijn er vooralsnog niet.’

Evert mag graag muziek met een ‘verhaal’ spelen. Als je weet waarom, door wie, waarvoor en wanneer muziek gemaakt is, dan is de beleving van een muziekstuk een stuk intenser.. Maakt dan niet uit wat het is. Qua muziekwens misschien wat bluesachtig werk. Beetje Cuby + The Blizzards. En Supertramp mag ook wel.